Mobile menu

鼓勵生育是否解決人口老化問題之良方? (27 Feb 2005)

Printer-friendlyPrinter-friendly

近年香港的生育率偏低,政務司司長曾蔭權日前呼籲已婚夫婦「最好生3個」,一個存在已久的香港人口社會問題,頓成全城熱門話題。這個問題的嚴重性, 看看以下幾個數字便可見一斑。在2002年, 香港每一千人要供養158個長者,到2013年,會上升至380個,至2033年,每一千人要供養590個長者。香港出生率低,人口老化厲害的問題應如何解決?本集嘉賓就"鼓勵生育是否解決人口老化問題之良方"為題作出討論。謝志峰主持;出席嘉賓:范瑩孫(香港家庭計劃指導會執行總監)、譚耀宗(安老事務委員會主席)、梁漢柱(香港浸會大學社會學系助理教授)、葉兆輝(香港大學統計及精算學系高級講師)、狄志遠(香港耆康老人福利會總監)

Program: 
城市論壇
Publish Date: 
Sunday, February 27, 2005
Station: 
RTHK
Read more in library record
To access "Lingnan Access Only" Video programmes (e.g. Local TV Programmes on Demand) using thrid-party ISP, you need to use Lingnan University SSL VPN service. For more information on installation of the service, please visit Lingnan University VPN Connection